Er det blevet tid til at finde nye erhvervslokaler til virksomheden, eller har du en nyopstartet virksomhed, der skal finde jeres første lokaler? At finde det rette lejemål er ikke altid nemt, og bare det at finde en passende lokation med de rigtige lokaler kan være en udfordring. Derudover skal der selvfølgelig indgås en erhvervslejekontrakt mellem dig som lejer og en udlejer. Men hvordan er reglerne i forhold til erhvervsleje, og hvad skal man være opmærksom på, inden man skriver under på kontrakten? Det ser vi nærmere på her.
Hvad siger lejeloven om erhvervslejekontrakter?
Ved indgåelse af erhvervslejemål skal der altid underskrives en erhvervslejekontrakt. Et erhvervslejemål er defineret som et lejemål, der er beregnet udelukkende til et andet formål end beboelse. Når lokalerne benyttes til drift af en virksomhed, er der altså tale om et erhvervslejemål.
Erhvervslejeloven fastsætter rammerne for disse typer af lejemål og bestemmer, hvilke vilkår der kan gælde i en erhvervslejekontrakt. I modsætning til lejeloven for private lejemål, som i høj grad beskytter lejerne, er erhvervslejeloven præget af en høj grad af aftalefrihed. Udlejer og lejer kan altså sammen fastsætte rammerne for erhvervslejemålet uden at være bundet af alt for mange stringente paragraffer fra erhvervslejeloven.
Erhvervslejeloven indeholder en række bestemmelser omkring selve lejeaftalen, vedligeholdelse, forbedringer, opsigelse, fraflytning, lejefastsættelse osv. Inden for hvert af disse områder kan man dog i høj grad selv aftale med udlejer, hvilke vilkår der skal gælde for det specifikke erhvervslejemål.
Sådan kan du få hjælp til erhvervslejekontrakten
De fleste virksomhedsejere har fokus på kerneaktiviteterne i deres virksomhed og er derfor ikke alt for optaget af indgåelse af erhvervslejemål. Derfor er det også de færreste, der har en stor indsigt i erhvervslejeloven, hvordan man sikrer sig det bedst mulige lejeforhold, og hvordan man forhandler en erhvervslejekontrakt på plads.
Hvis du har fundet nye erhvervslokaler til din virksomhed, er det vigtigt at indgå en erhvervslejekontrakt, som giver dig de bedst mulige vilkår i lejemålet. Det er sjældent en god idé bare at sætte sin underskrift på en lejeaftale uden at have læst den grundigt igennem og måske også uden at forhandle om vilkårene.Hvis du synes, det kan virke lidt uoverskueligt at forhandle og få en erhvervslejekontrakt på plads, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan nemlig få juridisk rådgivning og støtte fra en erhvervsmægler, som har en stor indsigt i erhvervslejeloven. En erhvervsmægler kender også til hele processen omkring indgåelse af erhvervslejemål, og hvordan vilkårene typisk er for andre virksomheder. Dermed kan du føle dig mere sikker i processen og blive tilfreds med den endelige lejekontrakt.